Saturday, July 13, 2013

Resepi hari ni KeTuPat SoTonG versi TeReNggAnu.

Jom masuk kelas memasak hari ni. Weekend boleh la masak yg special skit. Masuk ke dapur awal skit la utk prepare makanan utk berbuka nanti. Hari ni sy masak ketupat sotong versi Terengganu. Antara bahan2 yg diperlukan ialah di bawah ni.

 Sotong di cuci dulu. Kalu rajin boleh la buangkan kulit sotong ni. Nak bagi Nampak cantik skit la. Tak buangpun takpe x berdosapun...

 Pastu sediakan beras pulut. Cuci dan toskan.

 Ni santan. Sy beli yg fresh dari ladang...

Pastu sediakan bawang besar dan halia di mayang halus2. Sedikit halba dan lidi. Sy guna lidi yg biasa org guna utk  pencukil gigi. Tapi jgn yg dh guna plak..karang ada tambahan perisa lain plak....

 Haaa... ni sotong yg dh siap di sumbat ngan beras pulut tadi. Pastu cucuk ngan lidi kt atas tu supaya beras pulut tu tak terkeluar.
Pastu bahan2 yg lain tu campur jer semua dlm periuk sekali ngan santan dan sotong. Isi garam dan serbuk perisa. Sy guna serbuk hilal.

Dah siap... Boleh la melantak pastu...

No comments:

Post a Comment